keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Hypokoira

Minustako hypokoira?

"Hypokoira toimii diabeetikon omahoidon tukena ilmaisemalla verensokerinvaihteluita. Hypokoiraa kutsutaan myös diabeteskoiraksi.
Koirat pystyvät erinomaisen hajuaistinsa avulla erottamaan verensokerinvaihtelut ihon tuoksun perusteella. Koira voidaan kouluttaa ilmaisemaan matalat ja korkeat verensokerit omistajalleen. Tälläistä koulutettua koiraa kutsutaan hypokoiraksi ja sen on todettu kykenevän ilmaisemaan verensokerivaihtelut jopa ennen kuin diabeetikko itse havaitsee hypoglykemian eli matalan verensokerin oireita.
Verensokerivaihteluiden havaitsemisen ja ilmaisun myötä hypokoira tuo helpotusta ja turvaa diabeetikon arkeen esimerkiksi mahdollistamalla rauhallisemmat yöunet tai tuoden turvaa diabetesta sairastavan koululaisen muutaman tunnin yksinoloon kotona koulun jälkeen." -Hypokoira ry
En tiedä olenko koskaan kertonut täällä sairastavani diabetesta. Olin vain neljä vuotias sairastuessani, joten tämän kanssa on kuljettu nyt miltei 18-vuotta. En voi väittää tämän olleen koskaan helppoa, mutta varsinkin viime vuosina ongelmaa ovat aiheuttaneet selittämättömästi hyppivät verensokerit. Erityisen pahana minulla on aamunkoittoilmiö, joka yksinkertaisesti tarkoittaa sitä, että tiettyyn aikaan yöstä verensokerini pomppaavat todella korkealle. Tämä ilmiö on ollut kohdallani vaikeaa selittää tutkimuksista huolimatta, mutta yhtenä vaihtoehtona on esitetty yöhypoja, eli matalia verensokereita, jonka seurauksena elimistöni käyttää sokerivarastojaan ja nostaa vereni glukoosipitoisuutta. 

Hypo

Jossain vaiheessa kuulin hypokoirista, mutta vaikka ajatus oli kiintoisa, en ikinä ajatellut ottavani koiraa vain tätä tarkoitusta varten. Sitten tuli Nox ja muutin omilleni. Yhtäkkiä huono sokeritasapainoni tuntui pelottavan todelliselta. Mitä jos menisin huonoon kuntoon enkä pystyisi itse tekemään mitään? Korkeiden veresokerien kohdalla ehtisin vielä reagoida, mutta hypot saattavat tulla salakavalasti huomaamattani. Koira ei ole 100% vakuutus, mutta toisi hieman turvaa ja kokeilu olisi vähintäänkin mielenkiintoinen.

Hypokoirakoulutus on aika jäätävän kallista opiskelijabudjetille ja tutkittuani netistä lähinnä englanniksi löytyviä juttuja ja koulutusvinkkejä, päätin koittaa itse saisinko Noxin tunnistamaan alhaisia verensokereita. Pari viikkoa sitten havahduin alhaiseen sokeriin joten nappasin äkkiä esille vanulappuja ja hieroin niitä niskaani ja kasvoihini, kuten jossain neuvottiin. Yhden lapun suljin lasipurkkiin ja loput pakastin päivämäärän ja verensokeriarvon kanssa. Sitten vain naksuttelemaan. 

Hillopurkit hyötykäyttöön. Hienosti löytyy oikea purkki!


Ja Noxhan tajusi idean tosi nopeasti! Tällä hetkellä harjoitellaan neljällä purkilla, joista kolmesta löytyy normaalien verensokerien hajua. Nox ei ole erehtynyt hypon hajusta oikeastaan kertaakaan vaan 100% varmuudella löytää oikean purkin. Pätevä Pox! Nyt pitäisi vain keksiä miten Nox lähtisi ilmaisemaan alhaista verensokeria. Sen pitäisi olla jotain mitä nokinokka ei normaalisti tee joten kaikki pussailut ja kuonolla tökkimiset on poissuljettuja :D Haukkumistakaan en mielelläni opettaisi. Pitää pistää pohdintaan. 

6 kommenttia:

  1. Huippu ja superpätevä Nox! Niin mielenkiintoista. :-) Olisko nettisivuja tai fb-sivuja hypokoirien omistajille? Jos sieltä saisi vinkkejä ilmaisuun?

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja tosi huippua jos ja KUN saatte ilmaisunkin kuntoon ja Nox pääsee oikeasti auttamaan. Uteliaisuuttani kyselen: Onko siis tarkoitus, että Nox herättää sut yöllä, jos sokerit on laskeneet? Eli ilmaisun täytyy olla jotain,jolla se saa sut hereille?

    Mut on kyllä tosi hieno juttu! Hieno Nox <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo näin mä toivoisin ja uskon kyllä että se Noxilta onnistuisi :) Mitä olen lukenut näistä muista hypokoirista niin on niillä aika mieletön ongelmanratkaisukyky! Ajattelin myös opettaa sen noutamaan vaikka pillimehun aina tietystä paikasta jos itsellä on niin heikko olo ettei vaan yksinkertaisesti pysty.

      Nox on super <3

      Poista
  3. Vautsi! Kuten muutkin ovat jo todenneet, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Koirat ovat niin super älykkäitä, että aina jaksaa hämmästyttää mitä kaikkea niille voikaan opettaa. Teillä on treenit lähteneet näköjään hyvin käyntiin ja varmasti keksitte vielä teille sopivan ilmaisun :) Taitava Nox!

    VastaaPoista
  4. Tsemppiä koulutukseen! :) Yhden tutun koira valmistui jonkin aikaa sitten hypokoiraksi. En tiedä koulutuksesta sen tarkemmin, ikävä kyllä. Koulutettu koira tuo varmasti sitä lisäturvaa :)

    VastaaPoista