maanantai 8. joulukuuta 2014

Syökää lihaa

Muutama vuosi sitten, kun otin ensimmäisen frettini, minulle oli itsestäänselvää, että tulisin ruokkimaan sitä vain raa'alla lihalla. Fretti on puhtaasti lihansyöjä ja vaikka markkinoilla on joitain laadukkaita nappularuokia freteille, tuntuisi väärältä syöttää sitä edes osittan eläimelle josta näkee miten paljon se nauttii saadessaan syödä sille luonnollista ruokaa. Niinpä täytin pakkasen erilaisilla lihoilla ja kaapit öljyillä ja lisäravinteilla. Opin nauttimaan aterioiden suunnittelusta etukäteen ja saatoin viettää tunteja päivässä lukemassa artikkeleita frettien ruokinnasta.

Jauhelihaa, rasvaa, keltuaista, merilevää. Karvanvaihto menossa viime kesänä, joten kamalan näköistä sakkia :D

Tasapainoisen ruokavalion koostamiseen tarvitaan tietoa, mutta kovin monimutkaista se ei ole. Tietyt perusasiat on oltava hallussa, mutta ruokintatapoja on varmasti yhtä monia kuin raakaruokkijoitakin. Fretit syövät pääasiassa siipikarjaa sekä erilaisia jyrsijöitä ja jäniseläimiä. Meidän ruokalistalta löytyy viikottain broilerin tai kalkkunan luutonta jauhelihaa, broilerin rasvaa, kanan kivipiiroja ja sydämiä, tipuja ja erilaisia lihaisia luita. Yleensä kanankauloja tai -siipiä. Broilerin maksaa tytöt saavat kerran kahteen viikkoon sillä se on liiallisissa määrissä rasittavaa elimistölle. Silloin tällöin tarjolla on myös jäniksiä, hiiriä tai kokonaisia lintuja saatavuuden mukaan. Lisäravinteina tulee erilaisia öljyjä, oluthiivaa, merilevää, kananmunan keltuaisia jne.  Jos jotain kiinnostaa niin SFLn sivuilta löytyy kattavasti tietoa fretin ruokinnasta.

Fretistä näkee helposti päällepäin onko ruokinta kunnossa. Nova talvelle 2013

Sitten siihen varsinaiseen asiaan. Koiranpentua miettiessäni päätin heti etten uskalla lähteä raakalinjalle pienen kasvavan pennun kanssa vaan odottaisin rauhassa sen aikuistumista ja sitten vähitellen siirtyisimme lihalle. Koiran raakaruokinta vaikuttaa todella paljon hankalammalta kuin frettien. Raakaruokinnasta löytyy netistä rajattomasti tietoa ja tuntuu, että oma pää vain sekoaa siitä tiedon määrästä. Yksi sanoo tätä ja toinen toista.

Nyt on kuitenkin sellainen tilanne, että aion siirtää, tai olen jo siirtänyt, Noxin täysin raa'alle. Tuntuu, että nappula ei vain ole Noxille sopivaa ruokaa vaan se ei sula kunnolla ja tavaraa tulee todella paljon. Hajuhaitat ovat olleet myös kamalia...Yhdessä vaiheessa Noxilla tuli kaikki isommat hädät melkein sisälle, koska ruoka tuli salamana ulos eikä se pystynyt pidättämään. Tilanne parani 50/50 mallilla huomattavasti, mutta ei silti ollut ihanteellinen. Noxin sisaruksen omistajalta sain kuitenkin rohkaisua aloittaa raakaruokinnan kokonaan.

Nyt olen syöttänyt viikon lihaa ja sekä Nox että minä olemme tyytyväisiä. Suunnittelen aina viikon alussa seuraavan viikon ruokalistan jolloin voin helposti laskea tarvittavat lisäravinteet mukaan. Niitä on onneksi monia jo kaapissa. Lihana pakkasesta löytyy mm broiskua ja nautaa eri muodoissa, sikaa sekä lohta. Ja tammikuun ostoslista on jo suunniteltuna. Kivaa!

2 kommenttia:

  1. Olen juuri kirjoittamassa vähän samasta aiheesta, hassua. :-D Söpöjä pötköjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh! Odotan innolla, ruokinta on kiinnostava aihe :P Pötköt kiittää :)

      Poista