torstai 11. syyskuuta 2014

"MÄ JUOKSEN KOVAA"

"Viestikoiria käytettiin molemmissa maailmansodassa armeijan apuna; ne pitivät yhteyttä eri yksiköiden (tulenjohdon ja tykkipattereiden) välisinä viestin viejinä silloin kun muunlainen tiedonvälitys syystä tai toisesta oli mahdotonta.
Lajiin soveltuivat vain koirat, joiden henkiset ja fyysiset ominaisuudet olivat erinomaiset, sillä viestin liiallinen viipyminen tai vääriin käsiin joutuminen saattoi olla kohtalokasta. Viestikoiria koulutettiin sekä käytettiin niin Suomessa, kuin muualla Euroopassa.
Nykyisin viestikoirakokeita järjestetään enää vain pohjoismaissa ja se noudattelee tätä sodanaikaista mallia." -Koirakoulu Kompassi

Ensimmäisen kerran tapasin Noxin äidin Prillan viestin parissa ja kiinnostuin lajista välittömästi. Päätin, että jos vain minulle pentu syntyisi ja sillä olisi taipumuksia viestiin, aloittaisimme lajin treenaamisen. Viesti houkuttelee myös siinä mielessä, että pystyisimme treenaamaan sitä omillamme. Viesti ei välttämättä vaadi ryhmää ja Noxin kasvattaja Laura tietää lajista, joten saamme varmasti sieltä suunnalta kullanarvoisia vinkkejä. Huijasin siskoni Vilman toiseksi ohjaajaksi ja olemmekin ehtineet tehdä alkeisharjoituksia muutaman kerran. Niiden perusteella Noxista tulee vielä oikein pätevä viestikoira ;)

Ei viestitreenit, mutta saa vähän käsitystä vauhdista :D

Ihan aluksi tehtiin perusharjoittelua eli otettiin välimatkaa Vilman kanssa, niin että kutsuttiin Noxia vuorotellen luoksemme syömään ruokaa. Kutsuminen jätettiin kuitenkin heti pois, kun Nox tajusi idean. Siihen ei kauaa mennyt. Olen myös vaatinut Noxia odottamaan jo joitakin sekunteja ennen juoksemista, sillä viestikokeessa ennen lähetystä on aina 30 sekunnin hiljaisuus, jonka aikana koiran on oltava täysin rauhallisena ohjaajan vieressä eikä sille saa puhua. Tämän tahdon opettaa Noxille alusta alkaen.


Siirtymät kannattaa ottaa melko nopeasti mukaan ja tiistaina tehtiin ensimmäinen harjoitus niin, että siirryin kolme kertaa pienen matkan, kuitenkin niin, että Nox näki minut kokoajan. Tässä ei ollut ongelmia ja Nox sai pitkiin koipiinsa vieläkin enemmän vauhtia nähdessään mamman etääntyvän :D 
Nox sai juosta välin seitsemän kertaa, sillä saatiin vinkiksi ettei kannata jumittua pelkästään viiteen matkaan. Jos koira oppii juoksemaan useamman kerran, on kokeen viisi lähetystä sille "helppo" juttu. Nyt matkat ovat tietenkin lyhyitä ja rakennetaan Noxin motivaatiota tähän hommaan. No problems there ;)

On se vaan hurjan pätevä pieni otus <3

5 kommenttia:

  1. Kuvien perusteella oikein vauhdikas pieni mies :) Viesti on kyllä kiinnostava laji, muiden lajien ohella se vain meillä on aina jäänyt aloittamatta, mutta ehkä vielä joskus tämäkin laji lisätään valikoimaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vauhti on nyt jo järjetön, saa nähdä miten nopea Noxista tulee kun oppii hallitsemaan kroppansa täysin :D tää on kyllä kamalaa kun kiinnostaisi harrastaa kaikkea mahdollista, ei vaan aika riitä...

      Poista
  2. Ihana Nox! Meidän oli kanssa tarkoitus Priin kanssa lähtee viesteilemään mutta kamu muutti sitten pois. Tosin Pirittan ja Jedin kanssa oli joskus puhetta lajista että ehkä saisin sieltä sitten seuraa :D

    VastaaPoista
  3. Meidän mummo aina puhuu kun hän näki nuorena viestikoiria oikeissa töissä kun ne pelmahti vaan jostain puskasta ja ampas ihan täyttä kyytiä eteenpäin eikä huomannut mitään ympärillään!

    VastaaPoista
  4. Suloinen viestikoiran alku Nox <3 Pitää tosiaan aloittaa myös Jedin kanssa viestin alkeita. Kiitos myös Millille muistutuksesta, olin meinannut jo ihan unohtaa koko lajin :)
    -Piritta

    VastaaPoista